SluitenZoeken sluiten

Wat is AI?

In de media lezen we steeds meer en vaker over AI, want deze technologie ontwikkelt zich razendsnel. Het biedt namelijk veel kansen en voordelen. Toch zien we dat AI ook gevaren en risico’s met zich meebrengt. Met name op het gebied van privacy en veiligheid. Daarom wordt op nationaal en internationaal niveau gewerkt aan regels en richtlijnen, zodat AI op een verantwoorde manier kan worden ingezet.

Antwoord:

  • print

    AI staat voor artificial intelligence

    Artificial intelligence (kunstmatige intelligentie) is een technologie waarmee systemen bepaalde intelligentie krijgen om taken zelfstandig uit te voeren. Denk aan een app, computer of machine. Deze systemen hebben een zelflerend vermogen. Dit betekent dat ze zichzelf blijven ontwikkelen, zonder dat ze hiervoor speciaal geprogrammeerd zijn.

    Kansen

    Doordat AI zelfstandig taken kan uitvoeren en een zelflerend vermogen heeft, biedt het veel voordelen en kansen. Bijvoorbeeld in de gezondheidszorg en transportsector, maar ook bij het verbeteren van onze (online) veiligheid. Zo kan AI helpen bij het beantwoorden van (zorg)vragen of het stellen van een diagnose. Of kan het voorspellen waar en wanneer er verkeersdrukte is en zelfs bijdragen aan het verminderen van verkeersongelukken. Ook veel socialmediaplatforms gebruiken de technologie, bijvoorbeeld om haat, discriminatie en ongepaste content te signaleren.

    Risico’s

    AI brengt ook gevaren en risico’s met zich mee. Zowel op het gebied van (online) veiligheid als privacy. Criminelen kunnen de technologie bijvoorbeeld inzetten om kwaadaardige software te ontwikkelen. Maar AI kan ook misbruikt worden voor het verspreiden van nepnieuws of voor het manipuleren van verkiezingen. Een manier waarop dit wordt gedaan is met ‘deep fakes’. Dit zijn video’s, afbeeldingen of audio-opnamen die echt lijken, maar dit niet zijn. Met behulp van AI kan een filmpje worden gemaakt waarin een bekende politicus bepaalde uitspraken doet.

    Experts waarschuwen daarnaast dat AI gebruikt kan worden om persoonlijke data te verzamelen of om privé informatie te delen zonder toestemming. Als je in contact bent met een programma of app dat AI gestuurd is, bijvoorbeeld een chatbot, is het belangrijk dat je weet dat je niet te maken hebt met een mens, maar met een computer. Wees daarom kritisch op welke (persoonlijke) informatie je deelt.

    Voorbeeld uit de praktijk: chatbot ‘My AI’ op Snapchat

    Snapchat introduceerde dit jaar de ‘My AI’. Deze nieuwe functionaliteit riep veel vragen op* nadat gebruikers gekke en soms zelfs gevaarlijke reacties kregen toen zij in gesprek gingen met de chatbot. Experts benadrukken dat het belangrijk is om met name kinderen goed uit te leggen hoe een chatbot werkt. Zij kunnen nog onvoldoende inschatten welke (persoonlijke) informatie zij wel en niet kunnen delen, en in hoeverre zij een antwoord, advies of voorstel van My AI serieus moeten nemen.

    Is deze afbeelding wel echt? Google: About this image

    Soms vraag je je af of een afbeelding wel echt is. Maar hoe controleer je dat? Google heeft daarvoor de tool About this image gelanceerd. Hiermee kun je zien wanneer de afbeelding voor het eerst is gezien op Google, waar hij mogelijk voor het eerst is verschenen en waar de afbeelding verder nog te zien is (zoals op nieuwssites). Zo kun je beter inschatten of een afbeelding betrouwbaar is of dat hij door AI is gemaakt.

    • Wanneer de afbeelding en vergelijkbare afbeeldingen voor het eerst zijn geïndexeerd door Google,
    • Waar het mogelijk voor het eerst is verschenen,
    • Waar het elders online is gezien (zoals op nieuws-, sociale of fact-checking-sites).

    Deze tool is op dit moment alleen nog in de Verenigde Staten en in het Engels beschikbaar.

    Wil je weten hoe artificial intelligence (kunstmatige intelligentie) werkt?

    *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad